+385 1 23 23 735 ljiljana.bastaic@gmail.com

O Imagu

Imago terapija odnosa (ITO) je humanistički interpersonalni terapijski pristup s posebnim naglaskom na sposobnost dijalogiziranja, što čini bazičnu pokretačku snagu procesa iscjeljenja u Imagu.

Okosnica teorijskog koncepta Imaga vodi nas u djetinjstvo i natrag. Formiramo se u bliskom emocionalnom odnosu u djetinjstvu, kada tijekom odrastanja, uz potvrde i ohrabrenja, zadobivamo i niz povreda. Te povrede i potvrde koje smo zadobili kao i primjeri odnosa koje smo promatrali tijekom ranih godina, tvore u našem umu impresionistički senzorni otisak, “Imago” o tome kako izgleda sigurna ili nesigurma intimistička veza. Naše ponašanje, kao i to kakvi ćemo biti prema drugim bliskim ljudima iz naše neposredne okoline i što ćemo od njih očekivati određuju ti prvi, rani, duboko utisnuti modeli. Oni određuju i to da ćemo u našem odraslom životu izabrati za partnera osobu koja nas energetski podsjeća na roditeljske figure. U tom konceptu možemo naći objašnjenje za velik dio procesa u odnosu, ali također i nadahnuće za korištenje tih saznanja u procesu oporavka međusobnog odnosa.

Harville Hendrix utemeljitelj Imaga razvija teoriju partnerskih odnosa inspiriran teorijom objektnih odnosa, teorijom razvoja privrženosti i modernim saznanjima iz područja interpersonalne neurobiologije. Posuđuje i adaptira neke terapijske procese iz Gestalta, behavioralne i kognitivne tarapije i transakcione analize.

Danas u svijetu postoji oko dvije tisuće Imago terapeuta na svim kontinentima.

U Hrvatskoj radi deset Imago terapeuta i jedan savjetnik. Osim njih do sada su 20 terapeuta i pet savjetnika završiii obavezni dio treninga i nalaze se pred finalnim ispitom i dobivanjem diplome.

Kontaktirajte nas